BİR BASİT MEKANİZMA DA BENDEN :D
Ödevimde bir zaman kayışı,iki adet dişli rulman,bir adet de gergi rulmanı kullandım.
Ekstra olarak da kurduğum basit mekanizmayı hareket ettirebilmek için bir adet cam kolunu sıcak silikon yardımıyla yapıştırdım.
Şimdi size zaman kayışı nedir,ne işe yarar bundan bahsedeyim...
Triger kayışı genellikle ülkemizde bu isim ile adlandırılsa da esas olarak "Timing Belt" yani zamanlama kayısı ve "Camshaft Belt" Egzantrik mili kayısı olarak adlandırılmaktadır. Triger adı ise ingilizce "Trigger" yani tetik kelimesinden gelmektedir. Ancak yaptığı işin karşılığı olarak en mantıklı ismin "Zamanlama kayısı" olduğunu düşünüyorum.
Triger kayışı krank milinden aldığı hareketi ekzantrik mili ve/veya millerine ileterek supapların açılıp kapanmasına olanak sağlayan bir parçadır. Ayrıca otomobil modeline bağlı olarak motor soğutma sıvısını soğutma sistemi içerisinde döndüren devridaim pompasına da hareket verir. Bu sayede hem egzantrik mili hem de devridaim pompası ihtiyacı olan dönme hareketini elde etmiş olur.
Ancak bu hareket aktarımı rastgele bir şekilde gerçekleşmez. Kayış sisteme takılmadan önce hem egzantrik dişlileri üzerinde hem de krank mili kayış dişlisi üzerinde bulunan çentikler belli bir hizaya getirilir. Bu hiza üretici tarafından belirlenmiştir. Bu hizanın sağlanması sayesinde supaplar doğru zamanda açılıp kapanır. Yanlış monte edilmesi durumunda ise supaplar yanlış zamanlarda açılıp kapanır. Dolayısı ile de motor hasar görebilir.
Triger kayışı: Krank milinin hareketini egzantrik miline iletir.
Gergi bilyesi: Triger kayışının istenilen şekilde gerdirilmesine yarar.
Devridaim pompası: Motor soğutma sıvısını sistemde döndürür.
Özet olarak zaman kayışı birbirine bağladığı ekipmanların belirli bir sırayla yada senkron halinde hareket etmelerini sağlar...
Bende okulda arkadaşlarıma zaman kayışının basit bir şekilde montajlanarak nasıl çalıştığını ve iki ayrı rulmanı nasıl aynı anda çalıştırdığını gösternek için böyle bir ödev hazırladım...